Einar Tjelle Skiptvet Min hjertesak

Einar 50 - framtid for romfolk!

Jeg treffer romfolk nesten hver dag, på vei til jobb i Oslo. Og har lyst til å gi noen av dem bursdagsgaven som kanskje noen tenker de vil gi meg:) Det kunne vært mye annet, men med så mye fokus på flyktninger, så glemmer vi kanskje de fattigste som lever tettest på oss. Jeg har vært i Romania en gang, og er overbevist over at håp kan skapes med enkle gode grep. Kirkens Nødhjelp og lokale partnere kan dette. Nøden blant Europas romfolk har røtter i forfølgelse og ekskludering. For å hjelpe folk ut av fattigdom må vi utfordre ekskludering og tilrettelegge for en vei inn i samfunnet. Kirkens Nødhjelps prosjekt i Romania er et slikt bra prosjekt. Siden 1200-tallet har romfolk i Europa vært holdt som slaver, blitt stemplet som kriminelle, forfulgt og under 2. verdenskrig forsøkt utryddet. Historien gir seg fortsatt utslag i systematisk diskriminering av romfolk. I byen Roman, nordøst i Romania, er fire nedlagte fjøs hjem for tusen barn og voksne. Innbyggerne er fattige romfolk som selv omtaler boforholdene som et ”helvete”. I et land med høy arbeidsledighet, står romfolk ofte bakerst i køen, og mange drømmer om muligheter i Nord-Europa. Kirkens Nødhjelps arbeid i Romania er et langsiktig prosjekt gjennomført i samarbeid med Fransiskaner-ordenens Fundatia Umanitara Pacea (Den humanitære stiftelsen for fred). Siden 2013 har KN tilbudt helsetilbud, jobbskaping og utdannelse. Stadig flere foreldre ser at skolegang er veien til en bedre fremtid for den neste generasjonen, men mange frykter å miste barna til det ”fiendtlige” storsamfunnet. Et viktig tiltak for å sikre høy skoledeltagelse er derfor foreldremøter og daglig oppsøkende arbeid når barna hentes av skolebussen. Prosjektet i Romania: • Barnehage, barneskole og voksenopplæring • Helsestasjon, tannlege, psykolog og sosialarbeider • Tilgang til rent vann, sanitærfasiliteter og hygienetiltak • Jobbskaping: Sykurs, snekkerverksted, mursteinsproduksjon, hagesenter • Politisk påvirkningsarbeid Støtt arbeidet i Romania!

25.06.2016 01.11.2016

Einar Tjelle